Hoe ‘Emojis’ uitschakelen in WordPress – CSS en JS

Emojis in Wordpress 4.2 update

Eén van de nieuwe WordPress 4.2 functionaliteiten is de native ondersteuning van Emojis. Deze kleine iconen kunnen een leuke aanvulling zijn, maar voegen ook een extra CSS en Javascript bestand toe aan de WordPress core. Hieronder tonen we hoe je deze bestanden eenvoudig kan verwijderen.

Emoji pictogrammen in WordPress 4.2

De letterlijke vertaling van Emoji is “afbeelding” (e) + “karakter” (moji). Deze set van kleine iconen waren aanvankelijk alleen beschikbaar in Japan, maar al snel terug te vinden op smartphone besturingssystemen als Android, Windows Phone en iOS. Door berichtendiensten als Whatsapp, iMessage en Snapchat wonnen deze kleine pictogrammen snel aan populariteit.

Sinds versie 4.2 biedt WordPress native ondersteuning voor de Chinese, Japanese en Koreaanse karaktersets en niet geheel toevallig ook de Emojis. Wie geen gebruik maakt van deze Emojis zit dus opgescheept met twee extra CSS en Javascript bestanden, die enkel de laadtijden van je website vertragen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de Emoji ondersteuning uit te schakelen.

Emojis uitschakelen in WordPress 4.2

Het grootste verschil tussen de scripts en plugins voor het uitschakelen van Emoji’s, is de ondersteuning van de standaard Smiley set. De WordPress Classic Smilies plugin activeert de klassieke WordPress Smilies en vervangt Emojis. Voor het volledig uitschakelen van de Emoji functionaliteit kan je gebruik maken van de WordPress Disable Emojis plugin.

Wie liever geen Plugin gebruikt, kan volgende code plaatsen in het functions.php bestand:

//Remove Emoji JS and CSS
remove_action( 'wp_head', 'print_emoji_detection_script', 7 );
remove_action( 'wp_print_styles', 'print_emoji_styles' );

Op zoek naar een goede tool voor het bewerken van HTML en CSS? Neem dan even een kijkje naar onze selectie van 5 populair HTML en CSS tools voor webdesigners.